Halaman

Isnin, 18 Februari 2013

fuh...fuh....eiii banyak nye sawang.... jap...kasi cuci jap.....

haaaa.... da bersih pon...

k... sibuk memanjang sampai tak terbela blog cerita jahit menjahit ni....

alhamdulillah....rezeki semakin mantop...

walaupon kekadang terlewat dari jangkaan siap...maklumle.. keje menjahit ni part time....
nak kena spend time ngan anak..ngan diri sendiri lagi...
aishhh... diri sendiri pon kene entertain..kene pamper gak...
karang kalo tak sihat...tak leh le nak berkarya atas mesin jahit...fulus pon tak dak.....kite gak yang susah hati...ye tak?.....

hmmm.....ni dah hujung bulan dua...

so macam biasa start planning uniform raya tuk 3A....
tahun ni ingat nak wat long dress guna kain cotton...
da survey dalam FB....sekarang tengah tekan2 mesin kira...
cukup tak budget nak bershopping cotton on line....
sekali sekala...pe salahnye...
duit habis wat bayar hutang je...
sekali sekala....habiskan duit beli something tuk diri sendiri n anak2....
baru puas hati....

si bujang tecik tu nak watkan kemeja....seluar slack kene la beli ek...
tak pandai lagi nak jahit....hihihi...

untuk diri ini....
nak cari lycra wat long dress...
cari kat kamdar klang je...minggu lepas da tawaf satu kamdar...jumpa yang berkenan cuma poket yang tak mengizinkan untuk bawak balik...kikiki...

so,
mari kita terjah design apa yang simple but nice tuk kitorang...
happy blogwalking allssss....

Khamis, 14 Februari 2013

yang ni pouch nak pos ke US....gatai nak join sew along...sekali dapat partner kat US nun..nak pos sampai dekat seratus kos dia...huhuhuhu....



Jumaat, 18 Mei 2012

tempahan beg 20 unit

hari ni anta beg yang di tempah oficemate sebanyak 20 helai .....

layanzzzzz..











Jumaat, 4 Mei 2012

cuci-cuci the series part 3

teman kan kawan beli kain... so, dengan suzie sekali beli kain...hehehe.... gila tengok kain....
antara yang telah suzie beli.....


polka dot biru dan pink....

getah dan tali tu beli kat kedai alat jahitan area ofis...

projek?....

akan menyusul di entri akan datang....


cuci-cuci the series part 2

Alhamdulillah...bulan ni rezeki lebih sikit..... dan suzie pon cuci-cuci mata kat nilai square....
terus ke point..... KEDAI KAIN INDAH BARU at NILAI SQUARE

antara yang dah di sambar.... malas pulak nak edit gambar....



heavy cotton -cream RM14/meter

heavy cotton - heels RM8/meter

heavy cotton- english style (blue grey) RM8.00/meter

heavy cotton- english style (black pink) RM8/meter

orang kedai tu cakap kain ni namanya kain PONJI...tak penah dengar la pulak... RM3.80/meter

Rabu, 11 April 2012

ruffled top tutorial from MADE IT ON MONDAY

half done my ruffled top





i like it and try to make it....

the story in the making it:

this top is simple to make it but....
the process of making the ruffled is to hard for the beginner like me...
arghhh!!.. (aku gigit-gigit juga mesin dengan kain ni ...hehehe..)
and almost done. just need to sew the bias tape along my open arm hold.

my ruffled top is in extra large size. 

credit to jill: the writer Made it on monday.... 

Isnin, 9 April 2012

cuci-cuci the series

hasil cuci poket siri pertama........

dari atas:- 

1. kain cotton linen kotak-kotak comel banget... cadangan: nak wat kemeja overall macam ni....

                 

sumber : encik google

kain ni kain remnat... so suzie dapat beli ngan harga RM5.00 semeter... kalau kat gelung besar... RM12.00 semeter.... suzie baru belajar nak buat kemeja.... projek ni telah akibatkan suzie buang satu kain sabtu lepas...seb baik kain tu pon kain remnant.. so tak ralat sangat... jadi langkah keselamatan...guna kain ramnant kalau still terkial2 cam suzie...hehehehehe...


2. kain cotton.... cadangan nak wat peasent dress atau skirt (kalau tak cukup tuk 2 anak dara kecik)..... masa mula2 round kat kedai baju..berkenan kat satu baju peasent dress untuk adult... kalau tak pon suzie wat baju suzie jer...tak decide lagi yang mana satu... masih dalam perancangan.... kain ni pon kain remnant.... semeter RM5.00 gak...

3. kain haevy cotton...cadangan nak buat piramid pouch untuk projek door gift adik suzie .....baru beli semeter...nak planning dulu semeter boleh dapat berapa ketul...pastu beli lagi tuk target 1000 pouch... kain ni suzie beli semeter RM8.00 after less....

setelah mendapat upah tempahan jahit  baju malam tadi.... hari ni terus gi cuci mata kat kedai kain....dan seterusnya cuci poket sekali...tapi tak ler tahap sampai poket berlubang ye..hehehehhehe....